/ Георги Димитров
Ще сключим по спешност договор за три месеца за превод на украински език. Това каза директорът на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова по време на изслушването си в Народното събрание за състоянието на кризисните центрове, ръководени от ДАБ и готовността на агенцията да предостави експертна и преводаческа помощ, предаде БГНЕС.

Петя Първанова каза, че в момента има 18 действащи договора, сключвани 2020 и 2021 г., а от 2022 г. има един, за украински език.

"В момента провеждаме процедура и ще сключим по спешност договор за три месеца за превод на украински език. Идващите от Украйна граждани се ползват от правото на 90-дневен законен престой, те идват със законни документи, самите те не са сигурни дали искат да подадат молба за международна, временна закрила. Така или иначе агенцията е в тясна координация. Обучили сме 121 служители на МВР не само от "Гранична полиция", а от различни ОД на МВР. Работи се денонощно", каза още Първанова.

Тя посочи, че до този момент търсещите подкрепа в България са искали международна закрила, защото здравното осигуряване за лица в производство за лица на международна закрила е по реда на българските граждани, а това за временна закрила се осигурява само за лица до 18 години. По думите ѝ Министерство на здравеопазването работят по законодателни промени, за да изведат тези права от двата вида закрила.

"ДАБ при МС провежда държавната политика за предоставяне на международна закрила на чужденци на територия на България съгласно Закона за убежището. Агенцията прилага установени стандартни за прием, провежда производство за международна закрила, като подпомага търсещите международна закрила граждани на трети страни и чрез комплекс от мерки за първоначална културна и социална адаптация по време на техния престой в териториалните поделения на агенцията”, обясни председателката.

Петя Първанова заяви още, че ДАБ осигурява подслон и храна на търсещите закрила, достъп до медицинска помощ, социални и правни консултации. Тя заяви, че се работи активно с националните органи, свързани с миграцията, здравеопазване, образованието и други институции и НПО, работещи по дейности в областта на международната закрила.

"Изпълнението на възложените със закон задачи агенцията обезпечава финансово чрез държавния бюджет. Агенцията отговаря за 4 териториални поделения: РПЦ- София, Баня, Харманли и Пъстрогор. В тях се настаняват граждани на трети страни, подали молба за международна закрила до приключване на производството им с влязло в сила решение. Тези граждани на трети страни до момента са незаконно влезли в България без документи, установени от "Гранична полиция", предадени на дирекция "Миграция" на МВР и настанени в техните специализирани домове, които са от затворен тип, беседвани от ДАНС", каза още Първанова.

"Общият капацитет на териториалните поделения е 5160, като в момента са запълнени 45%. Голяма част от свободните места в териториалните поделение, се използват и за помещения за карантиниране", каза още Първанова. Тя уточни, че РПЦ - София се състои от три общежития, а останалите центрове нямат поделения.

"По отношение на експертизата и експертната подкрепа, която притежава агенцията и се оказва на настанените, бих искала да информирам, че работата на служителите в агенцията е много специфична. ДАБ по общо разбиране е държавна администрация, но служителите извършват производство на терен", заяви още Петя Първанова. 
БГНЕС