/ БГНЕС
През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В петък ще е слънчево и по-горещо от днес. Ще духа слаб вятър предимно от запад, в Североизточна България – до умерен от северозапад. Дневните температури ще продължат да се повишават и максималните ще са между 36° и 41°, сочи прогнозата на НИМХ-БАН. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Предупреждават: Опасно високи температури в цялата страна

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 21 области в страната. Предупреждението за опасно високи температури е за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Кюстендил.

При оранжевия код синоптиците съветват хората да бъдат подготвени, тъй като високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Препоръчва се да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите.

оранжев код
НИМХ-БАН

Жълт код е в сила за останалата част от страната - Перник, София област, София град, Смолян, Габрово, Търговище и Разград.

При обявен жълт код хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури, съветват от НИМХ. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Екстремно топло време ни очаква в края на идната седмица
 
В планините също ще е слънчево. Ще духа до умерен, по билата силен вятър от западната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 30°, на 2000 метра – около 23°.
 
Над Черноморието ще бъде слънчево и горещо. Ще духа слаб, в северните райони – до умерен северозападен вятър. Дневните температури на въздуха ще се повишат и максималните ще са между 30° и 37°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 23° - 26°.

Вижте съветите на лекарите как да се справим в жегите
 
Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg