/ Thinkstock/Getty Images
Предупреждение за опасно високи температури е в сила за цялата страна, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 6 области на страната. Той е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе.

Екстремно топло време ни очаква в края седмицата
 
При оранжевия код синоптиците съветват хората да бъдат подготвени, тъй като високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца. Препоръчва се да се следят прогнозите и да се действа според съветите на властите.

жега
netinfo

Жълт код е обявен за останалите 22 области – София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Сливен, Ямбол, Търговище, Шумен, Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Разград, Търговище.

10 съвета за спокоен сън в летните горещини

При обявен жълт код хората да бъдат внимателни, тъй като се очакват много високи температури, съветват от НИМХ. Възможни са здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.

Вижте съветите на лекар как да се справим
 
В следобедните часове днес ще се развива купеста облачност, но само на отделни места, главно в планинските райони е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен юг-югоизточен вятър. Температурите ще се повишат още и максималните ще са между 35° и 40°.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg