/ ВМА
Осем напълно оборудвани реанимобила вече са на разположение на екипите на Военномедицинска академия (ВМА).

ВМА получи дарение от защитни медицински средства от Китай

Те са закупени в началото на 2020 година, но са доставени със закъснение заради пандемията от COVID-19. В унисон с концепцията на ръководството за развитие и модернизиране на всички структури, реанимобилите ще бъдат разпределени в отделните военни болници в страната, съобщиха от Военномедицинска академия.
 
 

8 НОВИ РЕАНИМОБИЛA В ПОМОЩ НА БОЛНИЦИТЕ НА ВМА Осем напълно оборудвани реанимобила вече са на разположение на...

Публикувахте от Военномедицинска академия - ВМА в Четвъртък, 13 август 2020 г.

"Нашето разбиране е, че всеки български военнослужещ има право на качествена медицинска грижа, независимо в коя точка на България се намира. Поради това, ние започнахме и поетапно обновяване на останалите ни болници, не само на софийската - и като ремонтни дейности, и от гледна точка осъвременяване на апаратурата", коментира началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

ВМА изпрати нов екип на мисия в Мали (СНИМКИ)

Той отбеляза, че дооборудването с подобни санитарни автомобили е от изключително значение с оглед изискванията по съюзническите ни задължения и покриване нуждите при провеждането на международни военни обучения.
 
"Особен акцент е изключителното им оборудвани, за да се осигури бърза евакуация на болни и пострадали. Реанимобилите са добре заредени с кислород, с апарати за обдишване, с възможности за поддържане на жизнените функции по време на движение.
 
Могат да доставят лежащо и седящо болни, тежко пострадали с гръбначно-мозъчни травми, което също е от особено значение и при бойните травми и военните обучения", подчерта генерал-майор Мутафчийски.