/ ВМА
Един от лекарите на първа линия в борбата с коронавируса и прекарал болестта, дари кръвна плазма, за да помогне на други заразени с COVID-19.

В пост в социалната мрежа Facebook от Военномедицинска академия разказват историята на Дончо Дончев, който е лекар по професия и по призвание.

Той е УНГ-специалист, един от най-обичаните лекари от децата, помогнал на стотици от тях  отново да чуват. Има и опит от няколко военни мисии зад граница. 

"Преди два месеца, по желание, влиза в нова битка, но този път срещу невидим враг. Става доброволец при специалистите по инфекциозни болести, които са на първа линия срещу COVID-19. Защо ли? Защото вижда „как колегите му вече работят след предела на силите си...”, разказват от ВМА.

След месец и половина денонощен труд обаче – от лекар в клиниката става пациент. Оказва се, че невидимият враг е стигнал и до него. Така д-р Дончев започва нова битка – тази за собствения си живот. А благодарение на усилията на колегите си Катедрата по ифекциозни болести на ВМА успява да я спечели. На 19-ия ден вече е изчистен от вируса.

Веднага след това дарява плазма, за да помогне на други заразени с COVID-19 да живеят.

"Като изключим болестта, най-трудно ми беше през първите 2-3 дни, докато вляза в ритъма на колегите, казва д-р Дончо Дончев. А какво е научил: Знаех, че колегите-инфекционисти са сред най-ерудираните ми колеги, но сега се убедих, че са най-необикновените лекари във ВМА! Там видях и много млади хора – стажанти, студенти, които съвсем безрезервно и безкористно се бяха включили в тази мисия – работа с неизвестното, и то в една много заразна обстановка!", споделя д-р Дончев.