/ iStock/Getty Images
Дарение от защитни медицински средства и материали за борба срещу Covid-19 бе получено днес във Военномедицинската академия (ВМА) от Министерството на националната отбрана на Китайската народна република, съобщиха от българското военно ведомство.

Заместник-началникът на ВМА - София, полк. доц. Димо Димов и старши полковник Лю Вейдон, аташе по отбраната на Китай, са участвали в кратка церемония по предаване и приемане на дарението.

ВМА изпрати нов екип на мисия в Мали (СНИМКИ)

То пристига в резултат от разговорите през март между министър-председателя на България и президента на Китай. Включва защитни и хирургически маски, медицински респиратори, предпазни медицински очила и щитове, медицински непромокаеми престилки, инфузионни помпи, машини за дезинфекция. Общата стойност на дарението е около 500 000 лева (2 млн. китайски юана).

Организацията по транспортирането от Пекин до София е осъществена от китайската страна със съдействието на посолството на Китай в София и с активното участие на офиса на аташето по отбраната, в координация с българското Министерство на отбраната, се отбелязва в прессъобщението.

Дарението се приема с благодарност от Министерството на отбраната на България и е знак за доброто сътрудничество между двете министерства, се казва още в него.