Австралийски дипломати влязоха в мигрантския център в Бусманци с папка документи

Австралиецът Джок Полфрийман ще бъде пуснат всеки момент от центъра в Бусманци. 

"Полфрийман ще бъде освободен днес и ще трябва да се явява всяка седмица в районно управление на МВР. Той ще бъде настанен на адрес в столицата", каза директорът на Дирекция „Миграция“ ст. комисар Николай Николов, който даде кратък брифинг пред вратите на центъра.

От думите му стана ясно, че забраната му да напуска страната остава, а паспортът на австралиеца ще е в българските власти до окончателно произнасяне на съда. 

Вчера българската страна е уведомена от посолството на Австралия, че Полфрийман е получил документа си за самоличност.  Поискано му е да го предаде доброволно. Той обаче отказал, затова му го отнели. 

„Не правено претърсване, правена е рутинна проверка“, коментира Николов информацията, че в центъра текат обиски и уточни, че е Джок Полфрийман е имал е телефон с камера, който е забранен от правилника, той обаче го е счупил сам. При него са открити още три телефона.

Двама австралийски дипломати влязоха в центъра. Те носиха със себе си и папка с документи. Tой бе освободен предсрочно от затвора и настанен в Бусманци поради липса на валидни документи за документи. Той има пасаван от австралийското посолство.  


Лозан Панов предизвика раздор в Съдийската колегия на ВСС

На излизане от президенството премиерът Борисов и вътрешният министър Маринов коментираха освобождаването  на Полфрийман от центъра в Бусманци.

"Щом висшият съдия го е призовал, аз съм веднага съгласен със съдиите. Каквото кажат, и аз съм съгласен. Така съм обучен, че каквото се произнесе висшият съдия - да се съгласявам с него и да не го коментирам", коментира пред медиите премиерът Бойко Борисов по повод безпрецедентното обръщение на шефа на ВКС Лозан Панов, в което той призова съдийския състав да побърза с решението, а министъра на вътрешните работи незабавно да го пусне от мигрантския център.

Боян Магдалинчев: Време е Панов да реши дали да остане, или да се оттегли

Самият Младен Маринов уточни: "От вчера адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен от мигрантския център и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, трябва да се изпълнят определени изисквания, за да се случи това нещо. Днес очаквам доклад от директор на дирекция "Миграция" дали всички тези условия са изпълнени, и разбира се, когато са изпълнени, ще спазим процедурата".