/ БГНЕС
В безпрецедентно обръщение председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов нарежда на подчинения му съдийски състав да побърза с решението по делото за австралиеца, убил български студент, а на вътрешния министър -  да пуснат незабавно Полфрийман от мигрантския център. Австралиецът е в Бусманци, докато чака да се произнесе ВКС по върнатото от прокуратурата дело за предсрочното му освобождаване от Софийския апелативен съд и състав, оглавяван от председателя му Калин Калпакчиев.
Лозан Панов с нападки към съдийската колегия във ВСС

 "Във връзка със спекулациите, че австралийският гражданин е лишен от право на свободно придвижване заради предстоящото решение на Върховния касационен съд (ВКС), призовавам съдебния състав с председател и докладчик Жанина Начева и неговите членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова максимално да съкратят срока си за произнасяне по този елементарен, от правна гледна точка, казус, за да се сложи край на това беззаконие и произвол – тежък удар върху имиджа на страната ни. По този повод със съгласието на състава бе изтеглена и датата на заседанието, защото ВКС не бива да участва в създаването на предпоставки за осъдителна присъда в Европейския съд по правата на човека", заявява Панов по повод на изтеглената дата на делото от 23 на 7 октомври. Съдът има право да се произнесе в двумесечен срок, който вече тече.

Панов иска от Цацаров обвинителните актове на Гешев

"Призовавам Ви, уважаеми съдии, да поемете Вашата отговорност, защото срамът от грубото потъпкване на българските закони няма да е само Ваш, а на цялата институция. Считам също така, че председателят на върховната съдебна инстанция не бива да мълчи и когато изпълнението на съдебен акт се е превърнало в политически въпрос par excellence", подтиква съдиите началникът им, като недвусмислено личи в коя посока се опитва да им повлияе. "Призовавам вътрешният министър незабавно да изпълни определението на Софийския апелативен съд, тъй като грубо нарушава правото на австралийски гражданин свободно да се придвижва", настоява Панов и пред министър Младен Маринов.

Прокурорите дават на Панов делата на 233 осъдени по актове на Гешев

Протестите и реакциите на обществото, което се възмути от предсрочното условно освобождаване на австралиеца, Лозан Панов нарича "истерична кампания", която била режисирана от задкулисни интереси. Панов обвинява още българските граждани, че изглеждат готови да се лишат от права в името на отмъщението за "пролятата българска кръв".

Какво обсъдиха президентът Радев и Лозан Панов?

"Призовавам сценаристите на истеричната кампания по повод на условното предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман да не подпалват Рим само защото в този момент им е належащо да обвинят християните", прави исторически паралели шефът на ВКС.