Джок Полфрийман вече има самолетен билет за Австралия, а пасавана му е готов от понеделник.

Австралия иска среща с България за Полфрийман

Осъденият за убийството на българина Андрей Монов не прави планове за бъдещето си. Той даде първото си интервю, след условното му предсрочно освобождаване за NOVA.

Десетки граждани излязоха на протест с апела "Убиецът Полфрийман в затвора"

Джок Полфрийман не може да си обясни защо, след като бе пуснат предсрочно от затвора, се намира в Бусманци.

Системата на съда блокира преди разпределението на делото за Полфрийман

„Билетът е купен, паспорт имам от понеделник. И някакви полицаи, не знам от къде, от миграция май, те са казали на служители от Австралия, че са загубени парите за билета, че те няма да ме пуснат да се прибера в Австралия”, разказа Полфрийман.

Полфрийман е със забрана да напуска България (ВИДЕО)

Той има издадена забрана да напуска България. В същото време твърди, че има забрана и да влиза в страната.

„Аз съм длъжен да напусна страната. Също е била наложена 5-годишна забрана да влизам в страната. Това в момента е малко абсурдно, защото съм държан в затвора в Бусманци с единствената причина, че съм тук да чакам за депортация”, обясни австралиецът.

Полфрийман остава в дома за настаняване в Бусманци, разпределят публично делото

Полфрийман коментира мотивите на Софийския апелативен съд за предсрочното му освобождаване. „От 2015 година досега съм работил в затвора, също съм бил английски учител, учил съм, давал съм уроци по английски език на българи в затвора в Казичене. Също съм бил в администрацията като вид секретар. Най-вече съдът споменава, че нямам един лош доклад, всеки годишен доклад е бил положителен 11 и половина години”, заяви Полфрийман.

Градският съд върна във ВКС делото за освобождаването на Полфрийман

Заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов обяви преди дни, че през годините има данни, че Полфийман е правил опит за бягство. „Според мен това трябва да е повод за дело за клевета. Аз нямам наказания за нещо подобно. Между другото опит за бягство е престъпление, аз защо нямам обвинителен акт? Защо нямам присъда за опит за бягство?”, попита Полфрейман. И допълни, че е получавал заплахи за живота си, но не се страхува.

„Има много от крайни десни движения, които отправят смъртни закани срещу мен, срещу всички, които искат да подкрепят моето освобождаване”, каза Полфрийман.

Данаил Кирилов: Дори и с опорочен съдебен акт, държавата не може да спре Полфрийман

Австралиецът не прави планове за бъдещето си. „Как може един човек да планира бъдещето си, когато всеки ден, всяка седмица има някакви незаконосъобразни изненади”, попита австралиецът.

Той е изплатил малка част от 400 000 лева обезщетение за семейството на убития Андрей Монов.

Има доказателства, че незаконен съдебен състав е освободил Полфрийман

„Досега съм дал затворническа заплата за между 4 и 5 години на госпожа Монова. Останала част просто трябва да плащам както мога. Аз нямам пари”, каза Полфрийман.

Върховният касационен съд решава на 23 октомври дали да се преразгледа делото за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.
nova.bg