протест Полфрийман
протест Полфрийман / DarikNews.bg, Иван Лазаров
Десетки граждани се събраха пред НДК на протеста по инициатива на семейството на убития Андрей Монов с призива "Убиецът Полфрийман в затвора". Митинг-шествието бе провокирано от решението на тричленния състав на САС, начело с председателя му Калин Калпакчиев, който излезе с определение за предсрочно условно освобождаване от затвора на осъдения Джок Полфрийман.

Бащата Монов: Съдът ни се подигра, Калпакчиев и съдийките ще носят нравствен позор
 

протест Полфрийман
DarikNews.bg, Иван Лазаров


"Искането е едно и е ясно - справедливост за всеки. С това решение, преди една седмица, този състав на Софийски апелативен съд наруши чувството за справедливост в обществото", заяви пред медиите бащата на убития от австралиеца - психолога Христо Монов. "Аз много добре знам, че съдът е независим, но той е зависим от закона", подчерта той.

Системата на съда блокира преди разпределението на делото за Полфрийман

"Не е важно колко сме, важното е, че сме на този площад, който носи това свещено име", каза осиротелият баща. "Този площад се вижда от гроба на Андрей, но там са само костите - важен е духът", каза Монов пред протестиращите. Той заклейми тъй наречените соросоиди: "Кажете на тези хора, че вие не сте родител едно и родител две, а мама и татко, а те ще ви кажат, че сте хомофоби. Успяхте да ни обедините", констатира бившият депутат по повод факта, че вижда на протеста хора с различни политически убеждения.

Съдът пусна убиеца Джок Полфрийман предсрочно (ВИДЕО)

"Вън от съдебната система на тези, които я опозориха, които посегнаха на нашата националност", призова бащата на убития преди 11 години Андрей.
 

протест Полфрийман
БГНЕС


"Вън слугите на Сорос от съда" и "Калпакчиев оставка", гласяха и надписите по плакатите, които издигнаха протестиращите.
 

протест Полфрийман
DarikNews.bg, Иван Лазаров

протест Полфрийман
DarikNews.bg, Иван Лазаров


Въпреки дъжда и апела на бащата Христо Монов шествието да се отложи, за да не се разболеят хората, протестиращите отказаха и се отправиха по бул. "Витоша" към Съдебната палата, недалеч от лобното място на студента Андрей Монов до храма "Света Неделя".

Хората запалиха свещи в памет на убития студент и ги поставиха на стълбите пред Съдебната палата. "Държавата трябва да се очисти от отпадъците", каза един от протестиращите граждани, а приятелка на убития Андрей през сълзи се възмути, че по социалните мрежи сега внушават, че жертвата едва ли не е била ултрас. "Той беше много добър човек", каза младата жена и призна, че доверието й в държавата е било дотук.