Джок Полфрийман има забрана да напуска страната. Тя е била наложена още при ареста му след убийството на Андрей Монов и не е отменена, съобщи NOVA. Процедурата по преразглеждане на предсрочното му освобождаване вече е в ход.

Съдът пусна убиеца Джок Полфрийман предсрочно (ВИДЕО)

Тази вечер близки на убития студент протестират с искане австралиецът да бъде върнат зад решетките.

Десетки граждани излязоха на протест с апела "Убиецът Полфийман в затвора"

Джок Полфрийман вече има временен паспорт, но има и забрана да напуска България, научи NOVA. Тя е била наложена, още когато е започнало делото срещу австралиеца.

Бащата Монов: Съдът ни се подигра, Калпакчиев и съдийките ще носят нравствен позор

„МВР чака в момента всички нужни документи, за да напусне този човек страната. МВР ще изпълни решение на съд тогава, когато всичко е ясно”, каза Стефан Балабанов, зам.-министър на вътрешните работи.

От Министерството на правосъдието поддържат тезата, че Полфрийман не се е поправил в затвора. И изнесоха данни, че мъжът кроял планове за бягство, а в последно време се държал арогантно с надзирателите.

Има доказателства, че незаконен съдебен състав е освободил Полфрийман

„Този човек е с ниво на агресивност много по-високо от средното. Той е бил такъв в момента, в който е извършил престъплението, беше такъв и при нас през всичките тези 12 години. Той беше такъв и в момента, в който излезе от затвора”, заяви Николай Проданов, зам.-министър на правосъдието.

Говори най-близкият човек на Полфрийман в затвора (ВИДЕО)

За първи път случая коментира и зам.-главният прокурор Иван Гешев. „Аз имам три деца, така че каквото и да кажа по този случай, има опасност то да бъде повлияно от емоции и коментарът да не е професионален. Затова няма да коментирам случая с убиеца Джок Полфрийман”, заяви Иван Гешев.

От правосъдното министерство поставиха под съмнение и висшето образование на бившия арестант. Именно то беше посочено сред мотивите за предсрочното му освобождаване. „Твърдеше, че учи, аз лично имам дълбоко съмнение. В неговото досие няма официален документ, че е взел изпит. Имаше едни удостоверения, които могат лесно да се манипулират”, заяви Проданов.

Системата на съда блокира преди разпределението на делото за Полфрийман

Днес Върховният касационен съд (ВКС) разпредели делото за възобновяване на процеса по предсрочно освобождаване, след искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Съдбата на Джок Полфрийман е в ръцете на ВКС.
nova.bg