Джок Полфрийман
Джок Полфрийман / БГНЕС
Джок Полфрийман ще получи паспорта си след приключване на делото, е казал австралийският посланик в Атина Джон Филп на правосъдния министър Данаил Кирилов.

До два месеца ВКС решава за свободата на Полфрийман

Новият паспорт на Полфрийман е бил издаден. Посланикът е изразил мнение, че затворническата администрация у нас е откликвала бързо и адекватно през годините във връзка със сигурността и безопасността на австралийския гражданин. Австралия била наясно, че и в момента всичко се развива според българското законодателство и няма отклонения в процесите на съдопроизводството, съобщават от Министерство на правосъдието. 

ВМРО ще протестира, докато не излезе решението на съда за убиеца на Монов (СНИМКИ)

Правосъдният министър е заявил, че вярва в независимостта на българския съд и е изразил увереност, че съдът ще вземе правилно решение по повод искането на прокуратурата за възобновяване на делото за условното предсрочно освобождаване на Полфрийман. 

"Очаквах такава реакция от посланика. Той изцяло действа при условията на дипломатическия протокол това е уместнотно правно поведение. Посланикът няма съмнения в българското законодателство и в действията на затворническата администрация", уточни по-късно през деня правосъдният министър. 

Кой е вторият мъж, освободен предсрочно заедно с Джок Полфрийман? (ВИДЕО)

От думите му стана ясно и че до поризнасянето на съда най-вероятно Полфрийман ще остане в мигрантския център в Бусманци. 

"И за Джок Полфрийман е изключително по-благоприятно в този момент да не бъде нито в затворната администрация, нито пуснат на свобода в България. По-благоприятно е да изчака прекратяването на принудителните административни мерки", смята Кирилов. 

Случаят „Полфрийман”: Протести и политическо напрежение след съдебното решение (ВИДЕО)

На въпрос дали може да се ограничава придвижването му, предвид факта, че има документи, министърът подчерта: "Той няма документи. Посалникът казва, че му е издал паспорт, но ще му го предаде, когато минат всички съдопроизводствени действия. Не нападайте България повече отколкото другите държави".