Джок Полфрийман
Джок Полфрийман / БГНЕС
Австралиецът не присъства на днешното заседание
Върховният касационен съд (ВКС) даде ход на делото и до два месеца трябва да реши дали да пусне окончателно на свобода Джок Полфрийман. 

Заседанието по делото за възобновяването на производството за предсрочното освобождаване на осъдения за убийството на българския студент Андрей Монов продължи около 40 минути, след което съдът се оттегли. Срокът за произнасяне е два месеца, но съдебният състав може да направи това много по-рано. 


ВМРО ще протестира, докато не излезе решението на ВКС за Полфрийман (СНИМКИ)

Преди дни ВКС пренасрочи заседанието от 23 октомври за 7 октомври с довода, че се ограничава свободата на движение на осъдения и пуснат предсрочно убиец, който все още се намира в мигрантския център в Бусманци.

Делото бе образувано след искането за възобновяване от страна на главния прокурор Сотир Цацаров.

ВКС гледа делото на Джок Полфрийман

Аргументът на прокуратурата беше, че съдебният състав, взел решението за предсрочно освобождаване, е незаконен, тъй като председателят му Калин Калпакчиев е имал взаимоотношения с БХК, а организацията е дала положително становище по делото. Освен това съдът се е произнесъл с "определение", а не с "решение", което според прокуратурата е съществено нарушение на поцесуалните правила. 

На днешното заседание присъства и дипломатически представител на Австралия в Гърция. 

Кой е вторият мъж, освободен предсрочно заедно с Джок Полфрийман? (ВИДЕО)

"За мен единственото решение е съдът да обяви искането за недопустимо. В мига, в който решат това, всички лишени от свобода, на които им е било отказано с определение, а не с решение, на това основнаие ще искат възобновяване на делото им", коментира пред медиите адвокат Калин Ангелов, защитник на Полфрийман. Според него ВКС категорично трябва да остави без уважение искането на прокуратурата за възобновяване на делото. Защотникът на австралиеца определи като абсурдно твърдението на държавното обвинение, че тричленият състав на САС, взел решението за предсрочно освобождаване, е бил незаконен. 

"Като попитах Полфрийман защо няма да дойде, той каза: Аз наистина съм убеден левичар, но не обичам народния съд", каза още защитникът му. 

Антон Станков пред DarikNews: Съдът винаги се е съобразявал с мнението на затворническата администрация

В същото време пред Съдебната палата протестират граждани и привърженици на ВМРО, които се обявиха против освобождаването на Полфрийман.