Джок Полфрийман
Джок Полфрийман / БГНЕС
„Издал съм заповедта за експулсиране въз основа на Закона за чужденците, тъй като съм преценил, че присъствието му в страната представлява сериозна заплаха за обществения ред. За обезпечаване на тази мярка той е настанен в дома и са предприети всички действия по неговото експулсиране“. Това заяви директорът на дирекция „Миграция“ в МВР Николай Николов във връзка с казуса около предсрочно освободения от българския затвор австралиец Джок Полфрийман, който продължава да се намира в дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци.

Полфрийман поиска да отпадне една от забраните да напуска страната

Така осъденият за убийство у нас австралиец продължава да се намира в патова ситуация. Експулсирането му на този етап остава невъзможно, защото към момента на издаване на заповедта той няма валиден документ за самоличност. От друга стана пък му е наложена и забрана да напуска страната.

Съдът пусна убиеца Джок Полфрийман предсрочно (ВИДЕО)

„Уведомени сме от австралийските дипломати, че той разполага с документи за пътуване, които все още се намират у тях и са предприети действия по искане на снемане на забраната“, уточни Николов. Едновременно с това Полфрийман има и забрана да влиза у нас, както и в държавите-членки на Шенгенското пространство, защото тя е част от заповедта за експулсиране.

Нуждата на Полфрийман да се движи свободно накара ВКС да изтегли делото по-рано

Междувременно ВКС изтегли делото му с две седмици и го насрочи за 7 октомври.

„Разбира се, че ще го уведомим, както сме го правили досега. Той владее писмено и говоримо български език и комуникацията е добра. Поведението му е нормално, не създава проблеми. За него се полагат грижи, като към всички настанени лица – толерантно, в рамите на закона. Всичко му е осигурено“, уточни шефът на дирекция „Миграция“.
​​​​​​​