/ Sofia Photo Agency, архив
Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести гирички в някой физкултурен салон, смята бившият главен прокурор
Решението за условно предсрочно освобождаване на Джок Полфрийман е необосновано и е взето от незаконен състав. Така бившият главен прокурор Никола Филчев коментира по БНТ предсрочното освобождаване на австралиеца от трима съдии на Софийския Апелативен съд, начело с председателя му Калин Калпакчиев. 

ората негодуват по две причини. Това решение е поставено от незаконен състав, който е предубеден, заинтересован от изхода на делото. И второ - защото по своето съдържание решението противоречи на закона", каза той.

Има доказателства, че незаконен съдебен състав е освободил Полфрийман

Филчев посочи, че съдия Калин Калпакчиев е бил отличен като "Човек на годината" от Български хелзински комитет, а Джок Полфрийман е бил номиниран в категорията.

Бившият главен прокурор смята, че изводът, че Джок Полфрийман се е поправил, е "необоснован".

"Знам какво е съдия. Знам какво уважение дължим на съдията. Знам разликата между прокурора и съдията. Прокурорът иска, съдията дава. Но в същото време знам, че съдията трябва да спазва закона", допълни Филчев.

Изведоха Джок Полфрийман от Софийския затвор (СНИМКИ)

Той обвърза недоволството срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с "клеветническата кампания" спрямо самия него.
Никола Филчев даде положителна оценка за мандата на Сотир Цацаров.

"Смятам, че той работи успешно през този мандат. Отличен юрист. С познаване на законодателството. Отстояваше интересите на закона. Ще остави едно име на отговорен човек в историята на прокуратурата."

Сотир Цацаров: Ще гласувам за Гешев и втори път, ако трябва

"Ако не беше Борисов, Цветанов щеше да мести сега гиричките в някой физкултурен салон. Иначе Цветанов се разви и израсна, създал е център за евроатлантически анализи, а някои смятат, че е по-добре да направи физкултурен център", коментира Филчев проекта на Цветанов.

"На Цветанов хората няма да му простят това, че докато беше вътрешен министър ставаше и по телевизията сочеше сутрин с пръст кой е престъпник, кой какво е направил. Той е съсипал съдбите на много хора – и имуществото им унищожено и т.н., а това не се забравя, добави той.