Главният прокурор Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров / БГНЕС
"Иван Гешев има моята подкрепа, ще дам своя глас, и ако се налага да гласувам втори път, пак ще го дам. Това е добър избор за българската прокуратура", заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, който участва в кръглата маса по киберсигурност, организирана от КРИБ. Той бе помолен да коментира хипотезата, ако президентът откаже да подпише указа за избора на зам.главния прокурор.

"Нека подхождаме така – всяка от институциите има своите конституционни правомощия. Право на ВСС е да гласува, да избере. Всъщност, изборът е форма на предложение към президента. Негово право е да вземе решение, каквото прецени. Положително или отрицателно  решение, то е на президента. В това не трябва да се търси някаква трагедия, разнобой между институциите", коментира Цацаров. "Всеки отговаря за знаците, които дава. Ще подкрепя Гешев, ще го подкрепя и втори път", потвърди главният прокурор.

Прокуратурата: Нямало е техническа причина „Хоризонт“ да замлъкне

Той коментира вече огласените резултати от проверката на БНР за спирането на сигнала на радиото миналия петък, 13 септември. Тогава Цацаров разпореди да се проверят причините за това от страна на ДАНС, СЕМ и КРС. Цацаров повтори, че БНР не е имало техническа причина да спре излъчването на програмата, а директорът му не е знаел, че това ще се случи. Той е бил предупреден само за извършване на профилактика.

"Установено е, че на първо място е имало пълна неограничена реална техническа възможност за излъчване. На второ място - не се е налагало каквото и да е извършване на профилактика. На трето място - ген. директор е бил уведомен за вътрешно студийна профилактика и той е писал „да“. Но в него няма и дума за прекъсване на предаването. Крайният извод е ,че не е била излъчвана програма, но техническа възможност е имало. Радиото е имало пълната техническа възможност да излъчва, просто е нямало програма", обясни Цацаров.

В отговор на въпрос за шефа на ВКС, главният прокурор заяви: "Не ми е било цел да се преборя. Ако беше, щях да съм се преборил. Когато магистратите не могат друго, не им остава нищо друго, освен да политизират. На съдията не му трябва гръб, трябва му гръбнак. Но да не влизаме в сферата на нападките.