микрофон радио
микрофон радио / БГНЕС
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на спирането на програма "Хоризонт" по БНР. Казусът се проверява и от ДАНС, Комисията за регулиране на съобщенията и Съвета за електронни медии. 

По повод спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио на 13.09.2019 г., петък, в часовата зона между 06:00 и 11:00 часа, оповестено в 21.16 часа на 12.09.2019 г. с обяснение за предварително планирана техническа профилактика и след получаване на писмо-справка от ДАНС за създадената по този начин опасност за застрашаване на националната сигурност, предвид статута на БНР като стратегически обект, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди незабавно извършване на проверка за причините за това спиране, се казва в съобщение на прокуратурата.

Директорът на „Хоризонт” подаде оставка

БНР е стратегически обект за националната сигурност по подпомагане и опазване на гражданите, в случай на необходимост от уведомяване и предупреждаване на населението при бедствия, аварии и кризи.

Проверката е възложена на ДАНС, СЕМ и КРС, и се извършва под прякото ръководство на зам.главния прокурор Иван Гешев, съобщават още пресцентъра на Прокуратурата.

Позиция на БНР по казуса с журналиста Силвия Великова


На всеки от тези органи са поставени конкретни задачи, като още в рамките на днешния ден на ДАНС е разпоредено снемане на обяснения от генералния директор на БНР.

Определен е тридневен срок на проверката.