БНР детски хор
БНР детски хор / БГНЕС
Журналистически протест пред радиото, КРС и СЕМ проверяват спирането на сигнала
Българското национално радио излезе с позиция по повод смяната на ресора на отговорната за съдебната тематика в медията - Силвия Великова и свалянето й от ефир, като водещ на "Преди всички". Няколко часа по-късно вчера рокадата бе прекратена, а журналистката - възстановена като водещ.

"Поради силния обществен отзвук Управителният съвет /УС/ на Българското национално радио /БНР/ покани и изслуша и.д. Директора на програма „Хоризонт“ Николай Кръстев във връзка със създалата се ситуация около журналиста Силвия Великова.

УС споделя становището на Николай Кръстев, че в програмата липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и препоръча на директора да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм и всички гледни точки по значими за обществото теми", се посочва в позицията.

"Пред членовете на УС на БНР Николай Кръстев гарантира, че Силвия Великова не е свалена от ефир и продължава да работи като старши редактор в предаването „Преди всички“ на програмата", се казва още в становището.

Посочва се обаче, че във връзка с настъпилите промени в управлението на „Хоризонт“ обаче са направени изменения в графика на водещите, като част от тях са били наложени, вследствие наказателно постановление от Съвета за електронни медии от 28 август 2019.

Мотивите за санкцията на СЕМ са изнесените в ефира на програмата лични данни на непълнолетно лице, което е нарушение на принципа за защита на личната неприкосновеност на гражданите, залегнал в Закона за радиото и телевизията, обясняват от медията. Част от съдържанието е било изготвено от Силвия Великова.

"Според Николай Кръстев промяната в графика на водещите в програма „Хоризонт“ следва и от факта, че по време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването „12+3“, като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест.

Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми", категорично е в позицията си БНР. От общественото радио заявяват, че за да бъде осигурен плурализъм на всички гледни точки, УС препоръчва на г-н Кръстев да бъде определен по още един журналист във всеки ресор с цел да се гарантира неприкосновеността на обществения интерес.

Междувременно Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ извършва обстоятелствена проверка на всички факти и обстоятелства по отношение на излъчването на сигнала на БНР. След приключването на проверката  КРС ще излезе с официално становище, съобщиха оттам. Тази сутрин заради профилактика на предаватели не беше излъчено предаването "Преди всички", въпреки че заместник на Великова като водещ е имало. От СЕМ също проверяват безпрецедентното спиране на сигнала на радиото, съобщи БНТ.

На този фон пред радиото се събраха журналисти, за да протестират за свободата на словото и в подкрепа на Силвия Великова, която бе защитена в изказвания и от лидера на управляващата партия, и на опозицията. Бойко Борисов лично й се обадил, разкри самият той в Русе, като подчерта уважението си към нея като журналист с различно мнение, а през това време Корнелия Нинова упрекваше него за случилото се от висотата на парламентарната трибуна.

"Когато научих за свалянето на Великова, аз ѝ се обадих лично. Може би 20 години, когато бях главен секретар, тя беше криминална журналистка. Даже и на празници сме се поздравявали. Като чух за тази глупост, която са сътворили, обадих ѝ се да ми потвърди", коментира премиерът. "Аз не познавам директора на БНР, не съм го и виждал, освен ако случайно не е заставал до мен. Помолих да му предадат, защото изпълнителната власт само дава парите, а не се меси... Все пак обаче аз съм и председател на партия. Това ме прави и шеф на най-голямата парламентарна група, която е гласувала за неговия избор. И ако не поправи това безобразие, ще отида в парламента и ще поискам групата на ГЕРБ да му вземе оставката”, закани се Борисов.