Четвъртият вицепрезидент и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова коментира случая с предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман в ефира на предаването „Неделята на NOVA” . Според нея обществото не е било добре информирано, защо Полфрийман ще излезе от затвора преди да е излежал присъдата си.

В понеделник се очаква Върховният Касационен съд да се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров предсрочното освобождаване да бъде отменено.

„В случая хората се ядосаха заради решението за освобождаване. Това не е първото предсрочно освобождаване, но е изострена чувствителността на хората, към нещо което не е изяснено, не им е обяснено и смятат, че не е справедливо“, каза Маргарита Попова.

Това, което не се каза е, дали той се е поправил? И когато не приемаш становището на затворническата администрация, становището на прокурора, което съвпада с това на затворническата администрация, тогава как изследваш, дали има поправяне. В закона е записано, че трябва да анализираш тези доказателства“, коментира тя.

Може да се получават становища от неправителствени организации, но въпросът е как ги тълкуват съдиите и съдебния състав. Не приемам прекрачването на линиите и заклеймяването на отделни съдии, по недостоен и обиден начин. Не бива да се допуска. Ако бях на мястото на съдия Калпакчиев, а и на целия съдебен състав, бих си направила отвод.“, заяви Попова.

„Правото не е догма  и никой не иска магистратите да разсъждават праволинейно”, обясни Попова. „Между нас магистратите има една приказка, че докато съдът не реши, нищо не е решено. Какво ще реши съда, ще разберем утре”, каза Попова.

В последно време непрекъснато има атаки ту срещу прокуратурата, ту срещу съда. Тревожно, според мен, е и това, че в самата съдебна система, между самите магистрати, започнаха много изострени престрелки”, добави тя. 


Много скоро направихме реформа във ВСС, която беше рекламирана като фундаментална, и разделихме Висшия съдебен съвет на две колегии – съдийска и прокурорска. Направихме го. Оттогава с нищо не виждам да се подобрява отношението между тях – между съдии и прокурори, дори и между съдиите в самата съдийска колегия. Това много ме тревожи”, заключи бившият правосъден министър.


 
nova.bg