Джок Полфрийман
Джок Полфрийман / БГНЕС
Софийският градски съд отказа да разгледа молбата на Джок Полфрийман да бъде отменена забраната му за напускане на страната, тъй като тя е отпаднала още преди 8 години. Въпросната забрана е наложена на австралиеца още по времето когато срещу него се водеше делото за убийството на студента Андрей Монов.
 
Според съда целта на мярката е била да осигури безпрепятствено протичане на наказателното производство. Делото обаче приключва с налагане на 20-годишна присъда на Полфрийман през 2011 година, което според градския съд води до автоматично отпадане на забраната за напускане на страната. По тази причина съдът отказва да я разглежда. Това означава, че в момента Джок Полфрийман е свободен да си тръгне от България в момента, в който получи паспорта си от австралийските власти. От МВР заявиха, че той все още не е изпратен у нас.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Върховния касационен съд да спре предсрочното освобождаване на Полфрийман и делото за него да бъде разгледано повторно. ВКС ще заседава в понеделник и трябва да реши дали ще уважи искането на Цацаров.