Лозан Панов
Лозан Панов / БГНЕС
Шефът на ВКС държи да оценява езиковата култура на номинирания за главен прокурор
Предоставените данни, оценки и доклади за работата на номинирания за главен прокурор Иван Гешев не са достатъчни за председателя на ВКС Лозан Панов. Шефът на касационните съдии настоява в писмо до обвинител номер едно Сотир Цацаров да получи още доказателства за професионалните качества на кандидата за негов приемник на поста. Въпреки че Гешев премина през съответните атестации, както от комисията по атестирането и конкурсите при прокурорската колегия, така и от етичната комисия, това не задоволява Панов. Шефът на ВКС държи да се запознае с резултатите от обвинителните актове, които е внасял Гешев като спецпрокурор, както и като административен ръководител на спецпрокуратурата.

Шефът на ВКС много държи да направи разбор и да оцени и не само правния език, но и "общата езикова култура" на номинирания за главен прокурор.

Маринов: Дирекциите на МВР работят добре с прокуратурата, затова подкрепят Гешев

"С оглед изложеното информираният вот в процедурата за избор предполага непосредствено запознаване с работата на кандидата по конкретни дела, по-специално с изготвени от него обвинителни актове по приключили наказателни производства, по които е протекъл редовен инстанционен съдебен контрол", пише още Лозан Панов. За да си изгради пълно впечатление "за професионалните качества и постижения на кандидата" преди да гласува за него по време на избора във ВСС, Панов изявява конкретното желание да прочете всички обвинителни актове, изготвяни от Иван Гешев за периода 19.07.2016 г.- 16.07.2018 г., когато е бил шеф на Специализираната прокуратура.

Сотир Цацаров: Ще гласувам за Гешев и втори път, ако трябва

От тезата му се подразбира, че не познава добре Иван Гешев, тъй като няма "непосредствени впечатления от конкретната му работа като прокурор". „За обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му", мотивира се в писмото си до Цацаров шефът на ВКС.