/ DarikNews.bg, Иван Лазаров
Вътрешният министър Младен Маринов коментира пред медиите, че областните дирекции на МВР работят ежедневно с прокуратурата, имат добро взаимодействие и затова директорите им са изпратили писма в подкрепа на номинирания за главен прокурор Иван Гешев.

Марш срещу кандидатурата на Иван Гешев в центъра на София


„МВР работи в тясно взаимодействие с прокуратурата, защото така са отредили Конституцията и законът. Реално разследването и издирвателните действия стават под контрола и ръководството на прокуратурата на Република България“, обясни Маринов. 

Комисии обсъждат качествата на кандидата за главен прокурор Иван Гешев

Становищата са публикувани на интернет страницата на Висшия съдебен съвет и са достъпни за всички.

Гешев пред ВСС: Който очаква да ме компрометира чрез работата ми, ще остане разочарован

Според министър Маринов всяко едно от тези становища изразява мнението на отделния директор, сформирано на базата на ежедневната съвместна работа с органите на държавното обвинение, както и за професионалните качества на Иван Гешев, който остана единствен кандидат за поста.

Процедурата по избора на нов главен прокурор трябва да бъде финализирана на 24 октомври, което е само два дни преди първи тур на изборите за местна власт.

Изслушват Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври

Сред многото позиции в подкрепа на Гешев, изразени от различни прокуратури в страната, регионални дирекции на МВР и дори университетски ректори, има и такива, които се обявяват срещу кандидатурата му, като някои адвокатски съвети и НПО-та като "Правосъдие за всеки".