Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и Комисия "Професионална етика" (КПЕ) при Прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет (ВСС) ще проведат заседания следващата седмица във връзка с избора на нов главен прокурор. На тях е поканен да присъства единственият кандидат - заместникът на главния прокурор Сотир Цацаров - Иван Гешев. Това съобщиха от пресцентъра на ВСС.

Комисията ще заседава на 16 септември от 11.00 ч. и ще обсъди данните относно притежаваните от прокурор Иван Гешев професионални качества. На 17 септември от 15 часа Комисия "Професионална етика" ще заседава за обсъждане и приемане на Доклад на Комисия по професионална етика във връзка с кандидатурата.

Изслушват Иван Гешев за главен прокурор на 24 октомври

Заседанията на комисиите ще се излъчват директно онлайн чрез Интернет страницата на ВСС. Докладите на двете комисии ще бъдат публикувани на сайта на ВСС в раздел "Процедура за избор на главен прокурор", до края на работния ден на 17 септември.

На 9 октомври Прокурорската колегия ще обсъди докладите на КАК и КПЕ за професионалните и нравствени качества на кандидата и ще проведе гласуване за допустимостта на предложената кандидатура за главен прокурор.
БТА