Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
От 2006 до 2016 г. 233 са осъдени по актове на зам.главния прокурор
По време на изслушването във ВСС в комисията по атестиране и конкурси на прокурорската колегия кандидатът за нов главен прокурор Иван Гешев благодари на всички, които го подкрепят. А на тези, които очакват процедурата да бъде компрометирана, пък каза, че щели да останат разочаровани.

"Тези, които очакват някакво компрометиране на процедурата чрез работата ми като прокурор и следовател, най-вероятно ще останат разочаровани. Така че ги съветвам да не си губят времето и да се насочат към други сегменти в своята дейност", коментира зам.главният прокурор Иван Гешев.

Докладът на комисията беше приет без дебати и единодушно. По време на заседанието стана ясно, че 68 становища до момента са постъпили в подкрепа на Гешев, като основната част са от прокуратурата.

Прокурорската колегия обсъжда професионалните качества на Гешев

От доклада за професионалните качества на кандидата за главен прокурор стана ясно, че в периода от 2006 г. до 2016 г. са били осъдени 233 души по актове на Иван Гешев. 

Там бе подробно представена кариерата на Гешев, а прокурорската колегия бе единодушна, че кандидатурата му отговаря напълно на изискванията за длъжността.

"Благодаря на тези, които са ме подкрепили и на тези, които не са ме подкрепили, защото истината може да бъде установена при излагане на различни гледни токи. Благодаря на подкрепилите ме колеги от прокуратурата и от правно охранителната система. Моето разбиране за постигане на резултати е, че  трябва да има взаимодействие и колегиалност. Тези становища показват, че такива отношения през годините са изградени не само в съдебната власт, но и в правоохранителната система", каза още той.

Пред журналисти той отказа да дава изявления, тъй като е в процедура за избор на нов главен прокурор.

Цацаров, ДАНС, КРС и СЕМ проверяват спирането на сигнала на БНР

По случая с проверката за спирането на излъчването на  БНР той каза, че ще има повече информация до края на седмицата.

"Ще стане ясно всичко с официално изявление на прокуратурата за установените до момента факти в най-скоро време. Най-краткият срок е днес, най-дългият - в петък. В този период ще ви бъде отговорено на всички въпроси, ще има изявление на прокуратурата и ще бъде изяснена цялата ситуация. Прокуратурата е максимално открита до момента, публикуваме факти и обстоятелства от досъдебни поризводства", посочи още Иван Гешев.

Утре предстои и втората комисия по "Професионална етика" към Прокурорската колегия на ВСС да представи доклад във връзка с избора на Гешев за главен прокурор.