Лозан Панов
Лозан Панов / БГНЕС
Липсата на контрол върху главния прокурор го прави най-силната политическа личност в България. Това заяви пред медиите председателят на ВКС Лозан Панов след среща с президента Румен Радев във връзка с предстоящия в края на годината избор на нов главен прокурор.

Той обясни, че е подновил предложението си за промени в Конституцията за мястото на прокуратурата в съдебната система и за правомощията на главния прокурор.

Президентът очаква прозрачна процедура за избор на следващия главен прокурор

И допълни, че един от акцентите на срещата е бил, че главният прокурор в България има правомощията да повдига обвинения на когото си поиска, когато си поиска и за каквото си поиска.

Председателят на ВКС коментира, че прокуратурата "ясно е показала, че обслужва управляващите".

По думите му срещите с президента са навременни, тъй като изборът на главен прокурор е тема номер 1 на съдебната система за 2019 г. и колкото по-рано се дебатира, толкова по-ясни ще бъдат критериите и профила за избор на бъдещ обвинител №1.

Правосъдният министър ще внесе предложения за промяна в правомощията на главния прокурор

Темата как ще се проведе изборът за нов главен прокурор е почти предопределена, заяви Лозан Панов и припомни обещание за реформа на премиера:

"Ако си спомняте едно обещание на премиера Борисов, че реформа на прокуратурата ще има след Цацаров - нека да видим дали наистина това ще се случи", подчерта Панов.

Консултациите при президента по въпросите около предстоящия избор на нов главен прокурор продължават и в следващите дни със среща с предс. на ВАС Георги Чолаков.