Според Сотир Цацаров започването на консултации за нов главен прокурор сега е прибързано
Правосъдният министър ще внесе предложения за промяна в правомощията на главния прокурор
101541
Правосъдният министър ще внесе предложения за промяна в правомощията на главния прокурор
  • Правосъдният министър ще внесе предложения за промяна в правомощията на главния прокурор
До три седмици правосъдният министър ще внесе предложения за промени в Закона за съдебната власт, свързани с промяна в правомощията на главния прокурор. Това каза самият Сотир Цацаров пред журналисти след като се срещна с държавния глава Румен Радев по повод предстоящия избор на нов обвинител №1.
 
Цацаров определи срещата като конструктивна, но изрази мнение, че консултациите са подранили, тъй като мандатът му изтича през януари догодина.
 
Президентът очаква прозрачна процедура за избор на следващия главен прокурор

"Изключително е важно тези консултации да покажат волята на държавния глава за стриктното спазване на Конституцията и закона. Казано по друг начин - да не се превръщат в процес, който може да бъде тълкуван като опит за влияние върху първата част от процедурата, тази част, която е свързана с номинации на кандидатури и избор, в която по Конституция той няма никакви правомощия", обясни Цацаров.
 
Друга тема, обсъдена по време на срещата между Румен Радев и Сотир Цацаров, е тази за правомощията на главния прокурор и механизма за контрол, които бяха разкритикувани от лидера на БСП Корнелия Нинова след последния Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС).
 
По думите му тя заявила, че безконтролната власт на главния прокурор трябва да се редуцира и това да стане преди да се извърши избора за нов ръководител на прокуратурата. Цацаров постави и въпроса за това защо Нинова не е повдигнала тази тема преди година или пет месеца, а точно сега.

Според Сотир Цацаров нямало съвпадение в позицията изразена от Корнелия Нинова и тази на държавния глава. Президентът бил изразил ясното становище, че при всички случаи, каквито и промени със статута на главния прокурор да бъдат обсъждани те трябва да се случат при вече избран главен прокурор който да представлява професионалната общност и интересите й.

Сотир Цацаров изразил позицията, че за промените в правомощията на главния прокурор и статута на шефовете на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния апелативен съд (ВАС), трябва да бъдат изпълнени препоръките на Европейската комисия (ЕК). По думите му нямало място вече за институционален инат и доводи, ако това е цената за излизане от Механизма за проверка, тя трябвало да бъде платена. "А и тя трябва да бъде платена, за да се създаде някакъв механизъм, и то съвсем действен, на контрол", допълни Цацаров.
Главният прокурор съобщи, че до три седмици Министерството на правосъдието ще внесе законопроект в НС за промени в Закона за съдебната власт отнасящи се към контрола и разследването на главния прокурор и шефовете на ВАС и ВКС.

Консултациите при президента, свързани с предстоящия избор на нов главен прокурор, продължават с двамата шефове на върховни съдилища Лозан Панов и Георги Чолаков.