документ подпис ръка химикал договор
документ подпис ръка химикал договор / ThinkStock/Getty Images
Ако всички ме обичат, значи не си върша работата, коментира от Ветово номинираният за главен прокурор
Прокурорите във ВСС ще задоволят интереса на шефа на ВКС Лозан Панов към работата на номинирания за главен прокурор Иван Гешев, като му предоставят всички дела на изпратени в затвора от съда по негови обвинителни актове. Прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет взе единодушно решение, с което възложи на Комисията по атестирането и конкурсите да предостави информация в отговор на писмото на Панов за по-подробна справка за работата на кандидата. Писмото на Панов беше адресирано до Сотир Цацаров.

Окончателно: Изслушват Иван Гешев на 24 октомври

Председателят на ВКС поиска това с писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което настоя за преценка на качеството на изготвените обвинителни актове от Гешев, който остана единственият претендент за поста на обвинител номер едно. „За обективна преценка на професионалните и делови качества на кандидата за длъжността главен прокурор следва да се формират непосредствени впечатления от нивото на правните му познания, умения и лични способности, проявени при изпълнение на функциите му“, пише в писмото Панов.

Самият Гешев по-рано днес коментира обструкциите към него като към кандидат за поста на Цацаров. Няма нужда всички да ме обичат - ако всички ме обичат, значи не си върша добре работата, заяви зам. главният прокурор след разбиването на голяма група "ало" измамници и 10 задържани: "Нямам притеснения от работата си, нито от качеството й, нито от количеството. Явно някои хора се притесняват от закона, но мен не ме интересуват тези хора, които ги е страх от закона, които са малка част от българското общество. Не очаквам да съм обичан. Не е нормално един прокурор да бъде обичан, а ако бъде обичан, това означава, че не си върши работата, защото му е да повдига обвинения, да иска от съда определени лица да бъдат задържани, да иска да бъдат осъдени".

Тротил и оръжие във Ветово, един от задържаните авер на убийците от Негован

Панов иска от Цацаров обвинителните актове на Гешев

„Очаква се на 15 октомври Комисията по атестиране и конкурсите да вземе решение, с което да прецени вида и обема на информация, който ще бъде предоставен на г-н Панов по неговото искане“, обяви говорителят на Прокурорската колегия Даниела Машева. Според нея и в сегашния доклад на комисията относно професионалните качества на Иван Гешев има достатъчно изводи и констатации относно качеството на неговата работа. Тя се преценява и чрез изготвянето на актуална атестация, а последната такава за Иван Гешев е с най-високата оценка – много добра.

Сотир Цацаров: Ще гласувам за Гешев и втори път, ако трябва

Даниела Машева допълни още, че ще бъде предоставена и подробна информация относно броя и вида на прокурорските актове, внесени от Иван Гешев в съда. Според данните 233 души са осъдени с влязло в сила съдебно решение, вследствие на актове, изготвени от Гешев.

Оттук нататък изборът на главен прокурор ще продължи с изслушване на единствения кандидат, което ще се проведе на 24 октомври. Тогава Гешев ще трябва да представи и защити пред Пленума на ВСС своята концепция за това как ще управлява работата на държавното обвинение, както и да отговаря на въпроси от магистратите. Гласуването ще се проведе в същия ден.

Протест в София срещу избора на Иван Гешев

Седмица по-рано пък изтича срокът, в който неправителствените и професионалните организации имат право да изразяват становище да задават въпроси, свързани с избора.