Иван Гешев Ивайло Иванов
Иван Гешев Ивайло Иванов / БГНЕС
"Има доказателства за 6 случая на извършени телефонни измами от разбитата група във Ветово.", съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг в град Ветово по повод разбита група за телефонни измами.

Десет души за арестувани за шест престъпления, извършени в периода декември 2018 - август 2019 г., за сумата от над 300 000 хил. лв. Осем от задържаните са били заловени на територията на град Ветово, а останалите двама са от други населени места в България. Задържаните лица са от ромски произход. 

Социалните взеха детето на „ало“ измамника Васьо Гърка

"До средата на идната година всички важни участници в най-големите организирани групи, занимаващи се с телефонни измами, трябва да са или в ареста, или в затвора. Това не е последният случай, по който ще работим. Имаме сериозно намерение да изрежем тази зараза от българското общество и тези хора, които извършват престъпления срещу нашите майки и бащи, да са в затвора", закани се Гешев.

При акцията в града, с участието на жандармерия и полиция, са претърсени домове, които са добре обзаведени. Намерени са 400 грама тротил, което е количество колкото да срути 2 - 3 къщи, оръжие, СИМ карти и телефони.

Акция срещу „ало“ измамници във Ветово, 10 души са задържани (СНИМКИ)

„Става въпрос за два емблематични случая на телефонни измами. Единият е за измама на възрастен мъж от София на стойност 130 000 лв. Вторият случай е от началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави на муле на групата около 44 000 лв.“, каза още зам.-главният прокурор.

„Амбицията ни на Прокуратурата и МВР е към средата на 2020 г. намалението на ало измамите да е над 50% на годишна база спрямо миналата година“, допълни Гешев. 

Гешев каза още, че българска телекомуникационна компания има софтуерен продукт, който анализира типа обаждания от чужди страни и ги прекратява, ако прецени, че се касае за измама. Статистиката показва, че така този вид обаждания са намалели с над 300-400 процента. От думите му стана ясно, че под ръководството на прокуратурата се предприема комплексен подход срещу тези престъпления, като се ангажират всички държавни органи, които имат някакво отношение - уведомяват се Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, НАП, която да извърши ревизии, както и общините - за проверка дали строителството е законно.

Ексклузивни кадри: Откриха тайник със SIM карти на телефонни измамници в Румъния (ВИДЕО)

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че в една от измамите е за около 130 000 лева, взети от възрастен мъж от София, а при друга 11-годишно дете дало на "муле" на измамниците около 40 000 лева. Иванов каза още, че това лице е пътувал до Румъния преди време с арестуваните след това за двойното убийство от Негован. Друг от заловените опитал да заобиколи полицейската блокада в града днес и да избяга в чужбина, но не успял.