ВСС
ВСС / БГНЕС
Позицията на шефа на ВКС по казуса "Полфрийман" противопостави магистратите
Със спор заради позицията на Лозан Панов по казуса "Полфрийман" завърши днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Боян Магдалинчев: Време е Панов да реши дали да остане или да се оттегли

След като магистратите изчерпаха точките от дневния ред, представляващият ВСС Боян Магдалинчев повдигна темата за безпрецедентната позиция на шефа на ВКС, която вчера бе качена на сайта на съдебната институция. В нея Панов призовава подчинения му съдийски състав да побърза с решението по делото за австралиеца, осъден у нас за убийство, а вътрешния министър – да освободи Джок Полфрийман от мигрантския център в Бусманци.

Лозан Панов: Сценаристите на истерията Полфрийман да не подпалват Рим

„Няма ли да направим някакво разискване?“, подкани Магдалинчев колегите си.

Изненадващо обаче Лозан Панов стана от мястото си и напусна заседанието с аргумента, че е по-добре темата да бъде обсъждана в негово отсъствие.

Лозан Панов с нападки към съдийската колегия във ВСС

„Не съм съгласен със становището на г-н Панов, което той вчера разпространи. Не може непрекъснато да се хвърля упрек върху ВСС като цяло, че не защитава интересите на магистратите. В конкретния случай, при наличието на висящ спор, който не е приключил със съдебен акт, да се дава квалификация дали става въпрос за елементарен от правна гледна точка казус. Дали е такъв или не, това е единствено в правомощията на съдебния състав“, продължи Магдалинчев.

Към мнението му се присъедини и съдия Севдалин Мавров. „Не може един председател на Върховен касационен съд да говори с недомлъвки. Отдавна искаме той да каже и да назове имена и зависимости. Аз не се чувствам зависим и не съм бил зависим от никой, през целия си съдийски стаж. Това за мен е обидно“, заяви той пред магистратите.

Джок Полфрийман ще получи паспорта си след края на делото

„Аз не разбирам в каква процедура сме в момента. Г-н Магдалинчев, вероятно трябваше да поискате допълнителна точка в дневния ред, за да включим някакво обсъждане. Иначе форматът на мен продължава да ми прилича на „другарски съд“, защити колегата си Атанаска Дишева.

Според нея магистратите от Съвета не би следвало да вземат становища заради изказани публично мнения или медийни публикации.

Захариева призова Австралия случаят „Полфрийман“ да не се политизира

Самият Лозан Панов се измъкна от журналистите и не отговори на въпросите им. Той беше лаконичен още на влизане на заседанието. „Това, което съм искал да кажа, съм го казал. Написано е и е на сайта на ВКС. Няма какво повече да кажа“, заяви той пред чакащите го журналисти.