Очаква се министрите да увеличат размера на социалната пенсия за старост
Очаква се министрите да увеличат размера на социалната пенсия за старост / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Очаква се министрите да увеличат размера на социалната пенсия за старост от 100 лв. на 110 лв. от 1 април. Това ще доведе до увеличаване на размерите на пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

Увеличението на социалната пенсия за старост ще доведе също така до повишаване и на добавките, които се определят в процент от нея.

Правителството ще приеме постановление за изменение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, с което минималната работна заплата в администрацията от началото на следващата година ще стане 310 лв.

Предварителният дневен ред на Министерски съвет е от 69 точки.

Предвидено е МС да разгледа Националната програма за развитие "България - 2020". Ограничаването на младежката безработица и неактивност ще бъде основна задача на Националния план за действие по заетостта през 2013 г., който също ще бъде разгледан на заседанието на кабинета.

Очаква се кабинетът да разгледа тарифа за плащана на предаванията по държавните радио и телевизия на информационната кампания за референдума през януари 2013 година. Ще бъде приета и план-сметката за разходите по подготовката на референдума. Референдумът ще струва на държавата 13 805 000 лв., като 575 000 лв. ще бъдат дадени още тази година чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет, а останалите 13 230 000 лв. са предвидени в бюджета за 2013 г.

Правителството предлага и промени в Тарифа номер 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси. Таксата за издаване или подмяна на контролен талон към свидетелството за управление ще стане 2 лв., разрешението за временно движение на превозно средство - 7 лв. при 5 лв. досега, а за извършване на идентификация на ППС при регистрация извън определените за това места ще се събират 9 лв. вместо 4 лв., предвиждат промените.

Правителството ще обсъди нови образци на два от видовете български лични документи. В свидетелството за управление на МПС, без да се засягат изискванията за изработването му, думите Европейска общност ще бъдат заменени с Европейски съюз и ще бъдат въведени двете нови категории за управление на превозно средство - АМ (мотопеди) и А2 (мотоциклети).

Очаква се правителството да предложи на президента да издаде указ за назначаване на Константин Казаков за председател на Държавната агенция "Национална сигурност", считано от 1 януари 2013 г. Това ще бъде неговият втори мандат начело на ведомството. Константин Казаков пое управлението на ДАНС през март 2011 г.