Няма сигнали за корупция при международни осиновявания
Няма сигнали за корупция при международни осиновявания / netinfo

В Министерството на правосъдието не са постъпвали сериозни сигнали за корупция при международни осиновявания. Това заяви в предаването на „Денят” на Дарик заместник-министърът на правосъдието Илонка Райчинова.

„Откакто съм на този пост, няма нито един получен сигнал. Има обаждания, които целят ускоряване на процедурите, но до този момент никой не е поставил такъв въпрос пред мен”, категорична бе заместник-министър Райчинова.

2 557 деца са вписани в регистъра за осиновявания на Министерство на правосъдието. От тази седмица Съветът за международни осиновявания подновява заседанията си и ще заседава ежеседмично, съобщи Райчинова.

На кръгла маса за международните осиновявания представители на 23 посреднически организации, акредитирани да извършват осиновявания, поискаха да се съкратят максимално дългите бюрократични срокове.

14 дни да стане вписването на децата в регистрите за осиновяване, съдът да се произнесе до един месец задължително, а ако до шест месеца престой в дома децата не са потърсени и посещавани от биологичните си родители, те служебно да се вписват в регистъра за осиновяване.