2 557 деца чакат да бъдат осиновени
2 557 деца чакат да бъдат осиновени / netinfo
2 557 деца са вписани в регистъра за осиновявания на Министерство на правосъдието. От тази седмица Съветът за международни осиновявания подновява заседанията си, съобщи заместник-министърът на правосъдието Илонка Райчинова.

На кръгла маса за международните осиновявания представители на 23 посреднически организации, акредитирани да извършват осиновявания, поискаха да се съкратят максимално дългите бюрократични срокове. 14 дни да стане вписването на децата в регистрите за осиновяване, съдът да се произнесе до един месец задължително, а ако до шест месеца престой в дома децата не са потърсени и посещавани от биологичните си родители, те служебно да се вписват в регистъра за осиновяване.

Заместник-министър Райчинова обясни, че в екшън плана за съдебна реформа на Министерството на правосъдието проектът за нов Семеен кодекс е залегнал за април и министерството е склонно да оптимизира максимално сроковете и процедурите за осиновяване.

До тогава Съветът за осиновяване ще заседава ежеседмично и ще се обсъдят всички предложения на неправителствените организации.