/ ThinkStock/Getty Images
Новите изисквания за издаване на протоколи на пациенти за скъпоструващо лечение ще доведат до хаос. Около тази теза се обединиха в националния пресклуб на БТА представители на пациентски организации, подкрепени от дерматолози и офталмолози. Изискванията са в сила от 15 май.

Лекари и жители на Ловеч блокираха пътя София - Варна в знак на протест
 
Според новостите от досегашните четири комисии, които са разрешавали преминаване към биологична терапия, ще остане само една и тя ще бъде в столицата, обясни проф. Евгения Христакиева, началник на Клиника по дерматология и венерология в УМБАЛ "Проф. Ст. Киркович" - Стара Загора. По думите й тежко болни пациенти няма да могат да пътуват, което ще доведе до забавяне или спиране на терапията и последващо инвалидизиране. По думите й само една работеща комисия няма да успява навреме да разгледа документите на болните, което също ще забавя терапията.
 
От биологична терапия се нуждаят пациенти, чието заболяване не се повлиява от останалите медикаменти, като към момента те са над 7 хиляди болни, посочи Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум". От подобно лечение се повлияват пациенти с болестта на Крон, тежък псориазис, псориатичен артрит, ревматологични заболявания, болест на Бехтерев и др.
 
"Облекчението", което според НЗОК ще постигнат новите изисквания, е сериозно лицемерие, каза д-р Здравка Демерджиева, завеждащ Клиника по дерматология в болница "Токуда".
БТА