/ БГНЕС
Министри и представители на политически партии са били разпитвани в досъдебното производство срещу бившия шеф на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.

Това каза пред журналисти прокурорът по делото Ангел Кънев. По думите му всички събрани доказателства до момента потвърждават вината на Харалампиев и останалите обвиняеми, които се очаква да застанат пред съда участие в корупционна схема за търговия с удостоверения за българско гражданство.

Харалампиев вече не е председател на Агенцията за българите в чужбина


Кънев обаче не пожела да отговори дали прокуратурата е стигнала до по-високопоставен представител на властта от Петър Харалампиев, който е участвал в престъпната схема.
 
Седем месеца след задържането му, Харалампиев за първи път поиска от съда да измени мярката му за неотклонение в по-лека. Делото обаче ще се гледа в петък, тъй като съдът и защитата на обвиняемия не се се запознали с новите доказателства. Пред журналисти прокурор Ангел Кънев коментира:
 
„В момента делото е отложено, за да се запознае обвиняемият Харалампиев с множеството технически експертизи, нови разпити и доказателства.”
 
Дали разследването е достигнало до по-високопоставени лица от Петър Харалампиев в схемата за търговия с удостоверения за българско гражданство, не стана ясно. До момента са били извършени множество разпити, включително и на министри и представители на политически партии:
 
 „Много лица са разпитвани,вкючително и хора от политиески партии.Немога да посочвам имена.”, заяви Кънчев.

Съдът остави в ареста бившия шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев

От прокуратурата са категорични, че до 29 юни делото ще бъде внесено в съда. 
Петър Харалампиев беше задържан в края на октомври миналата година и до момента не е поискал от съда да излезе на свобода докато разследването все още тече.
 

  
БГНЕС


При спецакцията в агенцията тогава бяха задържани над 20 души, от които с обвинения по-късно се оказаха само четирима - председателят, главният секретар на агенцията и още двама души, които за разлика от Харалампиев и Томов са на свобода с по-леки мерки за неотклонение.