/ БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов е възложил на ресорните министри да мислят как да се закрие Държавната агенция за българите в чужбина. Това е казал министър-председателят по време на правителственото заседание, проведено на 21 ноември 2018 г., става ясно от стенограмата на заседанието.

Съдът остави в ареста бившия шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев

„Възложил съм на няколко от колегите тук да мислят как да закрием Агенцията за българите в чужбина, има си МВР, Министерство на правосъдието и Президентство. Това са трите институции, които се произнасят по този въпрос“, обяснява премиерът и допълва, че се работи по тази тема.

Спецпрокуратурата: Имаме безспорни доказателства по казуса с ДАБЧ

„Външно министерство ще се занимава с културата, заедно с Боил Банов, с образованието и с всичко останало. Ние така или иначе сега го правим“, пояснява Борисов.

Над половин милион лева имало в сейфа на главния секретар на ДАБЧ

В края на октомври се проведе акция в Агенцията за българите в чужбина, при която бяха задържани 20 човека. Впоследствие обвинения бяха повдигнати срещу четирима човека, като в ареста останаха трима. Сред привлечените като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, длъжностни престъпления и корупция са Петър Харалампиев, който към момента на провеждане на акцията бе шеф на Агенцията, а впоследствие бе отстранен от поста, и главният секретар на ведомството Красимир Томов.