/ БГНЕС
Трима артисти на Музикалния театър участваха в конкурса за генерален директор на националния културен институт. Еделина Кънева, Марио Николов и досегашният директор Марияна Арсенова са с дългогодишен опит в Музикалния театър.

Имам най-сериозно намерение да се превърна от певица, с различни, освен певческите умения, в много добър директор. Това Еделина Кънева каза пред БТА по повод резултатите от конкурса за директор на Държавния музикален и балетен център. Популярната оперна и оперетна певица бе класирана на първо място в конкурса. На второ място е тенорът Марио Николов, който, както и Кънева, е сред солистите на Музикалния театър. Арсенова също е солист на театъра.

"Аз нямам претенции към Музикалния театър, нито към комисията, която избра новия директор на театъра. С две думи, не участвам в битката", каза Марио Николов пред БТА.

"Най-голямото постижение за мен е прекрасната работна атмосфера в театъра. Това е на първо място. Това, че съумявах да накарам хората да се почувстват все едно това е техен втори дом, да прекрачват прага с много любов", каза Марияна Арсенова пред БТА. "Няма причина да не съм в театъра", добави още тя.

В подписка, подкрепена от две трети от колектива на Музикалния театър, работещите в културния институт настояха тази седмица министърът на културата да отмени резултатите от конкурса, в който досегашният директор Марияна Арсенова е класирана на трето място. 

По-късно през седмицата заместник-министърът на културата проф. д-р Борислава Танева коментира, че конкурсът е проведен съгласно действащата нормативна уредба в областта на културата и че в Закона за закрила и развитие на културата е разписана и определена мандатност, а настоящият конкурс е закъснял с 10 месеца.

По думите й в състава на конкурсната комисия с председател проф. Пламен Джуров са били включени доказани специалисти и експерти, каквито са и изискванията по наредба. Танева посочи още, че комисията разглежда и оценява концепциите на кандидатите за развитието на на театъра през следващите 5 години, а не за работата му досега. 
БТА