/ БГНЕС
Адвокатите няма да докладват на ДАНС за свои клиенти
101412
Адвокатите няма да докладват на ДАНС за свои клиенти
  • Адвокатите няма да докладват на ДАНС за свои клиенти
Парламентът гласува на първо четене промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари, с които отпада задължението на адвокатите да докладват пред ДАНС за съмнителни операции или сделки на свои клиенти.
 
Ще прецизират текстовете от Закона за мерките срещу изпирането на пари

Този ангажимент на адвокатите бе въведен с влезли в сила в началото на годината промени, но предизвика недоволството на гилдията и дори се стигна до протести. Причината - според адвокатите те се превръщат в доносници и нарушават адвокатската тайна между тях и клиентите им, която е гарантирана от Конституцията. Така се стигна до създаването на работна група, в чийто състав влязоха депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и представители на ДАНС и Висшия адвокатски съвет, а прецизираните текстове бяха внесени от ГЕРБ.
 
Адвокати протестираха заради Закона за мерките срещу изпиране на пари

Днес депутатите, в отсъствието на представители на БСП, приеха на първо четене промени, според които адвокатите няма да докладват на ДАНС за свои клиенти за съмнителни сделки.
 
"Българските адвокати, с така внесените сега промени в закона, вече получават своята защита, за да могат да изпълняват всички онези функции, които са им дадени от специалните им закони, Конституцията и от обичайността на това, което правят - да пазят правата и интересите на своите клиенти", обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

С новите разпоредби отпада и задължението дружествата да внасят в спецлужбите вътрешните си правила срещу прането на пари. Те ще имат обаче на разположение половин година след като ДАНС публикува рисковете на страницата си да ги идентифицират и да ги включат в своите фирмени правилници.
 
От Висшия адвокатски съвет не виждат разнобой в гилдията

Декларация за действителни собственици на фирми пък ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър. „Всяка една фирма трябва да идентифицира своя действителен собственик“, обясни по време на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
 
От своя страна ръководителят на комисията по вътрешна сигурност Пламен Нунев обясни, че другата основна цел на законопроекта е намаляването на административната тежест на дружествата.
БГНЕС