Законът е направен така, че нарушава европейските директиви, вместо да се синхронизира с тях, категорични са адвокатите.
Законът е направен така, че нарушава европейските директиви, вместо да се синхронизира с тях, категорични са адвокатите. / Снимки: Лалка Димитрова
Проблемът е на всички
100782
Проблемът е на всички
  • Проблемът е на всички
Десетки адвокати излязоха днес пред Съдебната палата в Бургас, за да изразят открито недоволството си срещу новия Закон за мерките срещу изпирането на пари. Юристите протестираха с тоги и вдигнати плакати: Не сме доносници! Демонстрацията е в подкрепа на гилдията на правистите в цялата страна, която настоява за незабавна промяна в тази част на закона.

адвокати протест Бургас
адвокат Михаил Хаджиянев

Според адвокат Михаил Хаджянев, Законът е направен така, че нарушава европейските директиви, вместо да се синхронизира с тях. „Това е един лош закон, който нарушава правата на човека и разрушава Светая Светих  – адвокатската тайна, конфиденциалността между адвокат и клиент. Съхраняването на адвокатската тайна е едно от основните човешки права. В подкрепа на това са и многократни решения на съда в Люксембург и Страсбург. Новоприетият закон нарушава всичко това, каза Хаджиянев. И подчерта: „Сега, това вече не е само наш проблем, а на всички граждани, които използват адвокатски услуги.“

"Повечето хора не осъзнават колко рисковано е, докато не бъдат засегнати пряко. И тогава, те ще се обърнат към същите тези адвокати, които мнозина наричат „прослойка паразити“. Не е така! Сегашното управление се опитва да направи законите удобни за тях самите, за да имат лостове, които да използват срещу политическите противници и обикновените хора“, заяви адвокат Драгомир Ошавков.

Законът предвижда юристите да съобщават на ДАНС при всяко едно съмнение за пране на пари. „Адвокатите никога не са били доносници и няма да бъдат“, категорични са правистите.

адвокати протест Бургас
netinfo

„Това означава да докладваме и над 80% от сделките при покупка на недвижими имоти. Държавата иска да вършим нейната работа. Имаме един куп държавни органи- ДАНС, Сметна палата, Финансово разузнаване... Какво излиза, че те не могат да се справят? Адвокатите ли да им снасят информация?! Не става така“, коментира Ошавков.

адвокати протест Бургас
адвокат Драгомир Ошавков


„Има една шепа адвокати, които са близки до икономически силни фигури, една шепа адвокати, близки до властта и очевидно за тези колеги законите не важат. Законът и сега позволява да им бъде потърсена отговорност, но няма воля...“, допълни Ошавков.

адвокати протест Бургас
адвокат Ненчо Драгнев

"Недоволството зрее от много години и заради несъвършения Закон за адвокатурата и бездействие от страна на Висшия адвокатски съвет да защити адекватно нашите интереси"- Това е становището адвокат Ненчо Драгнев. „Затова излизаме на протести- за да го принудим или да работи, или ще има национална стачка и ще свалим доверието от него”, посочи той. 
 
Още от настроенията на протеста, чуйте в звуковия файл: