/ Снимка: Дарик, архив
Заместник-председателят на Висшия адвокатски съвет Атанас Симеонов не смята, че има разнобой в гилдията. Протестите на адвокати той определя като "различни виждания как да бъдат постигнати резултати".

В събота и неделя адвокатският съвет има общо събрание, на което, освен всичко останало, ще търси решение на казуса със Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Адвокати на протест: Не сме доносници!


Симеонов припомни пред журналисти, че съветът вече е имал срещи в НС и ДАНС. И че от вторник работна група ще обсъжда въпросите за адвокатската тайна.

Тя е неприкосновена и е тайна не на адвоката, а на клиента, посочи Симеонов. Той се обяви за намирането на баланс и беше оптимист, че това ще се случи. Колкото до протестите, според Симеонов явно е имало неясноти какво прави адвокатският съвет.

Адвокати протестираха заради Закона за мерките срещу изпиране на пари

Трябва прецизиране на това какво прави адвокатът, той не може да е доносник на службите, посочи Атанас Симеонов.

Велислав Величков, който е част от протестиращите адвокати, заяви, че все пак разнобой в адвокатурата има, защото адвокатският съвет не бил направил нищо преди приемането на спорните текстове.

Ще прецизират текстовете от Закона за мерките срещу изпирането на пари

Промяната в закона трябва да стане незабавно. Ако не видим действия, които да защитават адвокатите, ще има стачка, заяви Величков и се обяви за въвеждане на електронно гласуване и сред адвокатите, което да е на принципа един човек - един глас.
БТА