/ БГНЕС
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков нареди спешна проверка на процедурите за основен ремонт на третокласния път III-5504 Мъдрец - Гълъбово. Ръководствата на Агенция "Пътна инфраструктура“ и ВиК – Стара Загора трябва до вторник да предоставят доклади, включително и за възможностите за подмяна на водопроводната мрежа в селата Обручище, Медникарово и Искрица, които са в обхвата на шосето. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. 

Експерти от МРРБ и транспортния бранш ще направят проект за промяна на тол таксите

Проверката ще изясни какво са обещавали и направили последните министри на регионалното развитие и благоустройството пред жителите на Гълъбово и Обручище. Очаква се до дни да се изясни фактологията – има ли проект, проведена ли е обществена поръчка, избран ли е изпълнител, подписан ли е договор, има ли разрешение за строеж и др., както и вариантите за законови възможности за ускоряване на процеса. На база на събранните данни в максимално кратък срок ще се изработи план за трайно решаване на проблема за жителите на района.

През последните годините хората на Гълъбово и Обручище протестираха многократно и получаваха обещания от няколко министри на регионалното развитие и благоустройството за ремонт на пътя. Третокласният път не е ремонтиран основно от 1976 г. По него всеки ден минават над 2000 работници от рудниците на мините към "Марица изток“.