24 часа след пристигането си в България част от екипажа на кораба „Царевна” реши да разкаже за преживяното. Пред maritime.bg те споделиха, че първите дни на войната били спокойни. В края на март, обаче, ситуацията се влошава.

„Към края на март месец вече за първи път удариха кораба. Няколко дни по-късно се получиха интензивни военни действия, които продължиха 2 седмици”, спомня си Рали Димов, втори механик.

Следват още удари по кораба. „Имаше и по надстройката… в 3 и 4  хамбар… моята каюта също беше ударена”, спомня си Радослав Стоянов. „Имаше период когато се стреляше през цялото време и спахме и се криехме долу – кой където намери”, допълни Димов.

Моряците от „Царевна” вече са в България: Намерихме начин да се справим (ВИДЕО/СНИМКИ)

Преди да се стигне до успешна евакуация, имало и 2 неуспешни опита, разказа пред NOVA собственикът на фирмата, наела екипажа. В единият от случаите на моряците било предложено да се евакуират по суша през Украйна. 

„Те писмено отказаха всички до един. Само един човек каза – аз ще тръгна”, заяви Николай Стефанов, управител на фирмата, наела екипажа на „Царевна”.

А защо не се е случило – моряците имат обяснение. „Много се стреляше по кораба. И нямаше как да се мине от там”, посочи Радослав Стоянов.

„И в един момент както си мислехме че не може да се проведе евакуация и видяхме как двете страни спряха да слязат. И 26 човека от единия кораб слязоха с куфарите, минаха и си заминаха. В 6 следобед вече са били в Донецк и разбрахме, че сме останали последен екипаж. И тогава ни прикипя”, каза Рали Димов.

Именно тогава взимат нещата в свои ръце. И тръгват. Успешно изминават първите метри. И стигат до руските военни, разказват моряците.  „Дадоха ни храна и вода, Извозиха ни до  първия пост в покрайнините на Мариупол… след това ни извозиха с охрана към Донецк”, посочи един от моряците.

„Много е трогателно като видиш хора на първа линия на боя и се опитват да ни успокоят и да ти кажат „Момчета на сигурно сте. Ще се грижим за вас”, категоричен бе Димов.

 През целия път българските моряци били с добре въоръжена руска охрана, разказаха те.