/ Vesselfinder.net
В Мариупол край кораба „Царевна“ със сигурност са се водили военни действия. Това сподели Стефан Янев от екипажа на кораба, след като се върна на българска земя.

Стрелбата е била около кораба и по кораба, каза още той, а моряците са се криели кой където намери. 

„Някои от момчетата снимаха, тези които бяха по-смели. Има щети. Над 10 попадения има на парахода, никой не може да ги преброи“, каза още той. Думите му потвърждават излезли по-рано през деня в руски Телеграм-канал кадри на ударения от снаряд „Царевна“.

 
По-рано в понеделник самолетът с моряците от „Царевна” кацна във Варна. Министър-председателят Кирил Петков и министърът на външните работи Теодора Генчовска, както и близки на моряците, ги посрещнаха на летището, където те пристигнаха с правителствения самолет от руския черноморски град Сочи.

Моряците от кораба "Царевна" се прибраха на родна земя
бта

Евакуацията на 14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, започна миналата седмица. Преди дни стана ясно, че групата се е придвижила към Донецк. Там бяха настанени в хотел и успяха да се свържат с близките си.Трима българи и двама украинци, включително и капитанът на кораба, останаха на плавателния съд по собствено желание.

Моряците от кораба "Царевна" пристигнаха във Варна
БТА

Корабът "Царевна" беше блокиран повече от 50 дни в обсаденото украинско пристанище Мариупол.