С включени сирени на линейките бяха почетени загиналите медици
Минута мълчание и включени сирени и светлини на линейките. Така медиците от болниците и спешните центрове в цялата страната почетоха паметта на колегите им, загубили живота си в битката с COVID-19. Инициативата е на Българския лекарски съюз и е посветена на Световния ден на здравето - 7 април, който тази година е посветен на героите в бяло.

Сунгарска: Хората трябва да си дават сметка, че лекарят не е Господ 

Към инициативата на медиците във Военномедицинска академия се присъедини и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Заедно с началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски те поднесоха цветя пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА. 

От ЦСМП-София се събраха пред паркираните линейки, включиха сирените и светлините им и аплодираха колегите им, които са починали от коронавирус. 10 медици от центра са изгубили живота си в битката със заразата.
 

Спешна помощ София
ЦСМП-София

Спешна помощ София
ЦСМП-София


Минута мълчание и вой на сирени в памет на героите в бяло и в най-голямата спешна болница "Пирогов".

Седем медици от лечебното заведение са загубили живота си в битката срещу COVID-19. "Лекар, медицинска сестра, двама санитари, химически лаборант, фармацевт и технически сътрудник не отстъпиха от общия принцип на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” и до последно се бориха за живота и здравето на нашите пациенти", написаха втъв Фейсбук страницата на лечебното заведение.

Медиците от Университетска Болница " Пълмед" - Пловдив също се присъединиха към инициативата и сведоха глави, за да почетат паметта на своите колеги - лекарите и специалистите по здравни грижи, които загубиха битката с Covid-19. 


През 2020 г. към черните списъци на хората, изгубили битката с коварната болест се добавят и имената на над 120 медици, изгубили живота си, борейки се до последно и с достойнство, изпълнявайки професионалния и моралния си дълг.

И във ВМА почетоха медиците, починали от коронавирус
Георги Димитров

Държавният глава Румен Радев отличи с Почетния знак на президента 15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи. Отличията са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите. Номинациите са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки.

Поклон пред всеотдайността, професионализма и човешкото отношение, които ние лекари и медицински специалисти носим в сърцата си, пишат от съсловната организация.

И във ВМА почетоха медиците, починали от коронавирус
Георги Димитров

И във ВМА почетоха медиците, починали от коронавирус
Георги Димитров

И във ВМА почетоха медиците, починали от коронавирус
Георги Димитров