Катя Сунгарска
Катя Сунгарска / Катя Сунгарска
Говорителят на Спешна помощ-София Катя Сунгарска с призив по случай Светоения ден на здравето
За първи път тази година Световният ден на здравето не е празник и няма да бъде празничен ден. Това заяви в интервю за DarikNews.bg Катя Сунгарска – говорител на Центъра за спешна медицинска помощ – София. „Тази година на седми април сме повече тъжни, отколкото радостни, за съжаление. Това е момент, който да ни накара да се съберем в себе си, да премислим, да отдадем почит на колегите, които загубиха своя живот в борбата в COVID-19”.

Спешна помощ – София се включва към инициативата, посветена на Световния ден на здравето. Точно в 12:00 часа с минута мълчание се почита паметта на медиците, които загубиха битката с COVID-19.

В Световния ден на здравето: минута мълчание в памет на медиците, които загубиха битката с COVID-19 

„В 12 часа днес почитаме колегите, които си отидоха от този свят, с молитва да им е светло, да им е уютно и спокойно там, където са. Пускаме сирените за мъничко и се надяваме това да бъде достатъчно за единение, съпричастие, за по-голямо взаимно разбиране, което ще ни помогне да преминем през това предизвикателство“.

Центърът за Спешна медицинска помощ в София е загубил вече десет медици от най-първата линия в битката със заразата

Особена е мъката, когато губиш колега. Работят се много часове – по 12 часа на смяна, това сплотява, превръща колегите ти в семейство и когато губиш, не губиш колега, а част от себе си, от семейството си“, споделя говорителят на Спешна помощ. 

Борисов: Благодаря на медиците, за които през последната година нямаше почивен ден

По думите ѝ вече повече от година цялата здравна система работи на ръба на силите си: „Всеки ден и всяка нощ се полагат неимоверни усилия за спасяване и поддържане на живота, а това коства много“.

Сунгарска апелира: „Нека хората да си дават сметка, че лекарят не е Господ, не е робот, а жив човек със своите болки, страдания, заболявания, проблеми, радости и тъги. За съжаление, тъгите са повече, защото всички медици са подвластни на това, на което е подвластно и цялото общество“.

Сунгарска призова и към събуждане на естествените инстинкти, заложени във всеки, на първо място – инстинктът за самосъхранение. „Най-силният мотив за всеки един човек на тази земя би следвало да бъде животът му, здравето му и заплахата, която съществува“.

На себе си и колегите си, Сунгарска пожелава: „Да сме живи и здрави. Това, което си пожелавам напоследък много често е да усещам повече човечност, мъдрост, нормалност и повече отговорност“.