/ БТА
ПАВЕЦ „Чаира“ е най-голямата подземна централа на Балканския полуостров. Общата мощност на ПАВЕЦ „Чаира“ е 864 мегавата в генераторен режим и в помпен режим като потребител 788 мегавата. Въвеждането на тази централа преди години е станало в два етапа.

Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев от парламентарната трибуна. Той се яви на изслушване в НС относно ситуацията с неработещата от пролетта на 2022 г. ПАВЕЦ „Чаира“, която е изключително важна за балансирането на енергийната система.

Министър Радев: Новите мощности в АЕЦ „Козлодуй“ ще са надежден източник на електроенергия

“Като централа тя е уникален обект в световен мащаб. Текущата рехабилитация на ПАВЕЦ „Чаира“ се осъществява по актуален договор между Национална електрическа компания и консорциум АББ Войт Хидро подписан през 2019г. Тази рехабилитация обхваща 4 етапа”, добави Радев.

Той обясни, че рехабилитацията на ПАВЕЦ „Чаира“ не е извършвана от изграждането на централата като същото важи и за основните компоненти. “Сериозна е амортизацията на съоръженията в период 2013-2019г. Основните ремонтни дейности трябва да се извършват на всеки 12 години, но първият цикъл по основни ремонти е пропуснат. Основния инцидент е от 22 март 2022г. с хидроагрегат 4”, каза Радев и напомни, че това се случило докато са се провеждали функционални изпитания в следствие на рехабилитацията на хидроагрегата и по време на тестовете са констатирани пукнатини.

“Имаме фиксирани ясни разписани като пътна карта дейности, които следва да се извършат за агрегатите. Планираме срокове, в които да се извършат тези дейности”, обяви енергийния министър.

Той каза, че все още нямат обвързващи предложения, но те са подготвили бюджетни разчети. “Бюджетните разчети, които сме направили от МЕ, НЕК и БЕХ е около 12 млн. лв за ремонтирането на агрегат 1, по отношение на хидроагрегат две - 9,6 млн.лв, за хидроагрегат 3- 10,4 млн.лв и близо 47 млн.лв за агрегат 4 в зависимост от възможностите и според това как поръчваме оборудването”, поясни Радев.

Премиерът коментира, че тези решения са взети на база на експертно обсъждане на рисковете. „Няма политически елемент в тях. Може би, ако имаше политически елемент щяхме да търсим преместване в мандата на Габриел. Както виждате, 1 март е все още в мандата на настоящото правителство“, добави той.
Денков посочи, че ако някой търси политически изяви, един от начините е да си тръгне ядосан от тази среща.

„Дискусията по таксата и нейното участие в Бюджета за 2024 г. ще бъде част от дискусията за Бюджета. Аз нито имам желание, нито имам възможност да дискутирам днес как ще се развие Бюджетът за 2024 г. До момента не знам да има постъпления, но това са въпроси към финансовия министър. Това, което знам и съм обяснявал няколко пъти досега, е, че върви дискусия с ЕК, те дават ясен знак, че ние имаме право да налагаме такси, разбира се, трябва да са приложени прецизно юридически, така че да сме сигурни, че няма възможности за различно тълкувание“, обясни още той, като допълни, че е ясно, че ще има спорове с „Газпром“, но това не означава, че ние не трябва да налагаме транзитна такса.

Премиерът е категоричен, че трябва поетапно да се осъществява смяната на нефта, защото иначе се създават технологични рискове – запушвания, експлозии, пожари и други неща, които нефтохимиците много добре знаят.

Денков е получил уверение и от Агенция „Митници“, и от службите, че досега няма информация за нарушаване на санкциите от страна на българските институции.
БГНЕС