"Действията на правителството и на Министерство на енергетиката са последователно и решително насочени към пълноценно изпълняване на проект за нови български ядрени мощности. Аргументите са изцяло технико-икономически, базирани на изготвени предпроектни проучвания, изследвания и анализи". Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев.

"На финален етап е изграждането на Националното хранилище за ниско и средно активни отпадъци в близост до площадката на АЕЦ "Козлодуй". Изграждането на седми и осми блок в АЕЦ "Козлодуй" може успешно да закрие изведените от експлоатация блокове от 1 до 4 с обща инсталирана електрическа мощност 1760 мегавата и да осигури надежден източник на електроенергия”, добави Радев.

Горещо начало на парламентарните дебати в НС за втория вот на недоверие срещу кабинета

Той уточни, че възможността за работа в маневрен режим на новите реактори ще подобри балансирането на националната енергийна система с оглед непостоянната работа на фотоволтаичните и вятърни централи.

"АЕЦ "Козлодуй" е инвестирал средства, изградил е инфраструктура, осигуряваща експлоатацията на шест енергоблока. Реализацията на високите намерения чрез изграждане на заместваща ядрена мощност на площадката би довела до пълно и ефективно използване на тази налична инфраструктура, респективно намалява първоначалната инвестиция и срокът на тяхното възстановяване", обясни още енергийният министър.
БГНЕС