/ БГНЕС
От Министерство на културата отрекоха твърденията на шефа на Българското национално радио Андон Балтаков, че неговите предложения за промените в медийния закон са били отхвърлени. Именно това той изтъкна като мотив за депозирането на оставката си в Съвета за електронни медии.

В сряда в интервю в ефира, който управлява, Балтаков поиска да бъде предсрочно освободен от поста на генерален директор, защото не били приети предложенията на БНР за промени в закона. Той поиска оставката на министъра на културата Боил Банов и постави ултиматум на СЕМ. Той твърди, че културното министерство е подменило предложенията на работната група, изготвила измененията за закона.

ГЕРБ: БСП и ДБ оказват натиск върху обществената медия

В позиция до медиите от министерството напомнят, че обобщеният законопроект е изготвен с участието на представители на БНР, БНТ и останалите заинтересовани страни, а освен това въобще не е изтекъл срокът за предложения и корекции, който тече от 19 октомври до 18 ноември в портала за обществено обсъждане.

Шефът на БНР хвърля оставка, СЕМ ще го моли да размисли

"Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията е разработен в изпълнение на разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2020 г. от работна група, създадена със заповед на министъра на културата. В работната група участваха представители на заинтересованите институции: Съвет за електронни медии, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Министерството на финансите, Министерство на културата, Сметна палата и представители на Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Участието в работната група даде възможност на пряко заинтересованите страни да изложат своите становища по всички въпроси, отнасящи се до управлението на  обществените медии", заявиха в отговор от Министерство на културата.

"Ролята и целта на Министерството на културата е единствено да създаде необходимата организация за провеждане на работните заседания, като даде възможност на всички страни да проведат дебата за медиите свободно и в широк формат, без да налага своя позиция или политики и без да дава предложения или мнения, свързани с регулирането на медийната среда или работата на обществените медии. Целта на законопроекта е да бъде постигнато съответствие с разпоредбите на Закона за публичните финанси, като бъдат преразгледани разпоредби на ЗРТ относно фонд "Радио и телевизия", както и финансирането на БНР и БНТ да се приведе в съответствие с правилата на държавните помощи", поясняват оттам.

"Всички предложени разпоредби, които касаят финансирането на обществените медии, бяха обобщени в законопроект, предложен към настоящия момент за обществено обсъждане. Проектът на ЗРТ е публикуван на интернет страницата на Министерството на културата и на Портала за обществени консултации за срок от 30 дни.

В периода от 19 октомври до 18 ноември могат да бъдат процедирани  предложения от всички заинтересовани страни, включително от Българското национално радио", напомнят още от министерството на Боил Банов.