/ БГНЕС
„Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказан политически натиск. БСП и Демократична България оказват натиск върху обществена медия.Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация заради подадената оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков.

Вчера той аргументира решението си с това, че не са приети негови предложения за промени в медийния закон. Шефът на БНР твърди, че културното министерство е подменило предложенията на работната група, изготвила измененията за закона, и поиска оставката на министър Банов.

„Аз искам да видя кога г-н Балтаков ще каже, че той е бил притискан по какъвто и да е начин от когото и да било от управляващото мнозинството. През последните месеци БНР не е просто обществена медия, критична към управлението, тя е опозиционна медия. Не сме направили нищо, за да спрем това, въпреки че част от водещите излизат от рамката на закона, който ги задължава да не правят политически коментари в рамките на своите предавания. Единствените, които оказват натиск върху обществена медия, са Демократична България и БСП. Те стоят пред БНТ преди „Панорама“ да казват кой може да гостува там и кой не може, какви въпроси трябва да се зададат. Ние не стоим нито пред БНТ, нито пред БНР“, отсече от парламентарната трибуна Тома Биков.

Министерството на културата опроверга шефа на БНР

Депутатът от ГЕРБ категорично отрече законът да е правен на тъмно. Той уточни, че тепърва предстои обществено обсъждане, а след това и гледането на закона в пленарната зала.

"Доколкото разбираме, генералният директор на БНР е възмутен от това, че от законопроекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността те лично да предлагат управителните съвети на двете медии. Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа Демократична България и другите протестиращи, включително БСП пред БНТ. Когато г-н Вежди Рашидов внесе тези две предложения, протестиращите отидоха пред БНТ и започнаха да протестират", посочи депутатът от ГЕРБ.

"Може би Христо Иванов трябва да ги прокара, защото той се явява човекът, който отговаря за медиите и свободата на словото. Неговата партия всеки ден е пред БНТ и оказва политически натиск върху тази телевизия. Неговата партия е тази, която казва кой прави цензура и кой не прави", продължи Биков.