/ БГНЕС
Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков подава оставка.Той е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че иска медийният регулатор да прекрати договора му. Балтаков иска да си тръгне от националното радио предсрочно, от 1 ноември.

Това съобщи самият той в интервю по държавното радио, което оглавява. Причината е, че не са приети негови предложения за промени в медийния закон, става ясно от аргументите му. Заради това Балтаков поиска оставката на министъра на културата Боил Банов и постави това си условие пред СЕМ, за да остане начело на радиото. Шефът на БНР твърди, че културното министерство е подменило предложенията на работната група, изготвила измененията за закона.
     
"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио"
, коментира Балтаков пред БНР.

Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио, оплаква се още директорът на радиото.

Потърсихме за коментар председателя на СЕМ Бетина Жотева. Тя потвърди за Dariknews, че е получена депозирана от генералния директор на БНР оставка.

"Той си депозира оставката и помоли от 1 ноември да бъде прекратен договорът му със съответните мотиви. Ние ще се срещнем с него, до 1-ви има още време, надяваме се да размисли.
Има още много работа да върши", коментира Жотева.

СЕМ също така ще поиска среща с Балтаков.

Според Жотева в заявлението за оставка е изтъкнато като мотив становище в проекта за медиен закон, че то се подкрепя от шефовете на БНТ и БНР, което е възмутило Балтаков. Той не подкрепя законопроекта, защото в него не са взети предвид много от предложенията, направени от общественото радио.

Решението на шефа на БНР да напусне предсрочно е изненада за работещите в радиото, показа наша проверка.

Андон Балтаков пое националното радио в началото на тази година, а веднага след това изборът му бе оспорен в съда от трима от участниците в конкурса – Валери Тодоров, Митко Димитров и Жени Гаджалова. Според тях Балтаков е бил избран, въпреки че не е отговарял на законовите изисквания - не е имал 5 години трудов стаж в радио и е имал фирма в САЩ, която е напуснал след избора си. Тримата оспориха и управленския му опит.