Той отправи критика към бившия министър на здравеопазването Асена Сербезова
"Оценявам като грешна постъпката на предишния здравен министър Асена Сербезова от това да бъдат следени за недостиг 400 медикамента, те да бъдат сведени до 60 и в момента да се чудим как да възстановим контрола върху тези механизми". Това каза на брифинг за недостига на някои медикаменти в страната министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

"Взехме решение да предложим законодателни промени в системата за контрол на лекарствата. Не съм доволен от контрола, който мога да осъществявам през Агенцията по лекарствата", заяви Меджедиев.

Той е категоричен, че, ако има има нещо незаконно по случая, ще сезира прокуратурата.

Меджидиев от Видин за недостига на лекарства: Липсват малко медикаменти

"Ще добавим медикаменти, които са животоспасяващи в списъка, с който трябва да бъдат контролирани. Ще направим видима липсата в складовете за аптечната мрежа, за да може всяка една аптека да може да проследява и да знае какво липсва. Ще предоставяме и ежедневна информация на лекарите за това каква липса и какъв недостиг има на определени медикаменти ", каза още министърът на здравеопазването.

По думите му скоро ще приключат проверките за наличност на лекарства по аптечните мрежи. "Ако има нарушения, ще има и наказания", подчерта Меджидиев.

Той уточни, че всички доставчици на лекарства са мобилизирани и се внасят допълнителни количества.

"Въпреки всичко следим ситуацията. Не сме спрели да го правим", подчерта министърът.

Във връзка с липсата на някои видове антибиотици заради безразборното им търсене в аптеките, Меджедиев обясни, че контролът ще бъде осъществен чрез проверки в аптеките дали се продават антибиотици без рецепта.

Служебният кабинет обяви дали ще се наложи грипна ваканция в национален мащаб

Той коментира и епидемичната ситуация в страната, като заяви, че на експертен съвет е било взето решение да не се обявява национална грипна ваканция, а да се следи по области ситуацията.

Относно липсата на противогрипни ваксини, Меджедиев посочи, че наистина количеството им е ограничено и ще осигурят допълнително.